Index>

1951

Winter in Memphis.

Billy Graham in de Fairgrounds Arena.

Malco Theatre opent The Crosstown aan de Watkins.
The Crosstown kost $400.000 om het te bouwen.


Gerbers Department Store heeft Memphis’ eerste roltrap en ze openen het met een grootse fanfare en gratis publiciteit in de twee kranten voor de winkel.
De winkel op 25 North Main is gesloten op 15 oktober 1974.

1952

Sun Studio maakt zijn eerste Rock ‘n’ Roll opname van Jackie Brenston ‘Rocket 88’.

 
Kemmons Wilson opent de eerste Holiday Inn Hotel op 4941 Summer Avenue
in zijn woonplaats Memphis.
Het museum Kemmons Wilson bevindt zich aan de universiteit van Memphis.


Oktober 15, Gen. Eisenhouwer in Mainstreet.

 Politie wagen.


Samuel Lansky kocht een winkel voor zijn twee zonen, Bernard en Guy, aan 146 Beale Street in de late jaren veertig. Oorspronkelijk was het een winkel die overgebleven legervoorraden uit de Tweede Wereldoorlog verkocht. Bernard profiteerde van de verheffende zwarte muziek van Beale Street en zocht naar kleding voor de typische karakters van Beale die zich keurig wilden kleden. Na een paar jaar van zaken doen had Lansky Bros. al een indrukwekkende klantenlijst, waaronder Count Basie, Lionel Hampton, Duke Ellington en B.B. King. In het begin van 1952 merkte Bernard een jonge blanke op die voortdurend langs zijn raam liep en naar binnen keek, maar nooit iets kwam kopen. Uiteindelijk ging Bernard de man uitnodigen. Het was een zeventienjarige Elvis Presley, die werkte in het plaatselijke Loew’s Theatre. Volgens Bernard vertelde Elvis hem dat hij hem zou gaan uitkopen als hij genoeg geld had. Lansky reageerde: ‘Elvis, koop mij niet uit, koop bij mij!’ Toen Elvis eenmaal een internationale superster werd, leverde Lansky Brothers nog steeds veel van zijn kleding, waaronder zijn outfit voor zijn eerste optreden op de Ed Sullivan Show in 1956. ‘Ik heb Elvis in zijn eerste pak gestopt en ik heb hem in zijn laatste jas gezet,’ herinnert hij. In 2001 heeft Lansky’s een nieuwe kledinglijn opgericht met de titel ‘Clothier To The King’, die reproducties van kleding aanbiedt die Elvis daadwerkelijk droeg in de jaren 1950 geïnspireerde kleding. Lansky Brothers heeft sindsdien haar locatie verplaatst van Beale Street naar het gerenommeerde Peabody Hotel in Memphis, maar het is nog steeds zo druk als altijd. Bernard Lansky blijft een ideaal figuur uit de geschiedenis van Memphis. Bernard Lansky is in 2012 overleden.

1953

Cleo Wrap in Memphis is ’s werelds grootste fabrikant van kerst-inpakpapier
en produceert elk jaar twee miljard meters cadeaupapier.
Frank T. Tobey is burgemeester tot 1955.


Plaza Theatre wordt geopend in 1953. Dit is het theater waar de zin ‘Elvis has left the building’ wellicht is ontstaan. De faciliteiten van het Plaza omvatten feestzalen en privékijkruimtes op de bovenverdieping. Elvis kon hier een film gaan kijken zonder dat iemand hem zag, althans dat had hij gehoopt. Het lijkt erop dat er één nacht is dat hij in het theater was en er begon een paniek. Hij glipte uit een zijdeur en de manager riep om met die gedenkwaardige uitdrukking (Elvis Has Left The Building) in een poging om de menigte te kalmeren. Nu is het Bookstar die de ruimte heeft gerenoveerd en bezet.

1954

Winter Memphis Januari 10.

Miss Memphis.

 Wedstrijd in Russwood Park.

November 27 Kerstinkopen.

 Politie auto.

Merry Mobiles waren werkzaam van 1954 tot 1973. Ze werden aangedreven door eencilindermotoren en het ijs werd bevroren gehouden door droogijs. Er waren eens 80 Merry Mobiles in Memphis. De Merry Mobile serveerde Dreamsicles, Drumsticks, Buried Treasure, Lemon Ice Box Pie, Sky Blue Ice en oranje sorbet-push-ups. Begraven Schat was een frambozen-vanille werveling (frambozenijs, geen sorbet) en de ‘begraven schat’ was een figuur (astronaut, cowboy, enz.) Bovenop de plastic stok.

1955
The Grand Ole Opry begint op televisie.
Walter Chandler is burgemeester alleen in 1955.

Mainstreet.

 Wasmachine.

Memphis Zoo Carnivore Huis.

1956

Edmund Orgill is burgemeester tot 1959.

The WMCT controlekamer.

 Een nieuw Baptist Memorial Hospital is gebouwd.

1957

Memphis State College wordt University.

1958

Augustus 14, Gladys Presley overlijdt in het ziekenhuis.

Stax Records.

1959

The Ritz Theater aan de 1490 Mississippi Blvd opent in 1950, sluit in 1967
en wordt gesloopt in 1969.

Index>