>

Schrijvers en fans hebben geprobeerd het fenomeen van Elvis te onderzoeken, maar zijn impact was erg complex. De ene kant is die, weinig aandacht heeft gekregen,
dat is de langdurige relatie tussen Elvis en gospelmuziek.
Dat Elvis dol was op gospelmuziek is al vaak genoemd.

Op 4 december 1956 vond een van de beroemdste opnamesessies in populaire muziek plaats. Carl Perkins en Jerry Lee Lewis waren bij een opnamesessie in Sam Phillips’ Sun Studios in Memphis, Tennessee. Johnny Cash kwam langs en toen kwam Elvis Presley voorbij. Memphis Press Scimitar-verslaggever, Robert Johnson, schreef in de krant de volgende dag dat ‘dat kwartet een miljoen kon verkopen’ Vanaf dat moment werd het de Million Dollar Quartet-sessie genoemd.

Toen die rijzende sterren van rock ‘n’ roll samen zongen, waren de liedjes die ze kozen om te zingen grotendeels gospelsongs. Het was het gedeelde repertoire dat ze allemaal kenden. Ze zongen ook andere liedjes, zoals de huidige rock ‘n’ roll en recente en oudere countryhits, maar ze leken meer complete versies van de gospelsongs te zingen. Van gospelsongs wisten ze alle woorden, niet alleen flarden van het refrein. De gospelliederen die op die dag werden opgenomen, omvatten: “When God Dips His Love in my Heart,” “Just a Little Talk with Jesus,” “Walk that Lonesome Valley,” “I Shall Not Be Moved,” “Peace in the Valley,” “Down by the Riverside,” “Farther Along,” “Blessed Jesus Hold My Hand,” “As We Travel on the Jericho Road,” “I Just Can’t Make It By Myself,” “Keeper of the Key,” “I Hear a Sweet Voice Calling,” and ‘When the Saints Go Marching In.” Het is een interessante selectie met traditionele zwart-witte spirituals, late gedenkplaatsen uit de negentiende eeuw en twintigste-eeuwse gospelliederen van zowel zwarte als witte componisten.

Bij het beluisteren van de sessie is het duidelijk dat Elvis die dag de dominante kracht was, hij was degene die het zingen van elk nummer begon. Het is ook duidelijk dat hij van het zingen genoot. Dit was Elvis die plezier had.


The Jordanaires


The Imperials


J.D. Sumner en The Stamps
Elvis werd beïnvloed door gospelmuziek, hij had gospelgroepen als zijn achtergrond zangers en ze toerden met hem mee toen hij concerten gaf.
Als Elvis zich wilde ontspannen of wanneer hij zich wilde opwarmen voor opnamesessies, gebruikte hij gospelmuziek om hem in de stemming te brengen.

>