Index

Elvis en ‘Southern Food’.
Elvis Presley was mogelijk de King, maar in zijn keuken was Mary Jenkins Langston de Queen. Langston was de kok op Graceland, het landgoed van de rock and roll-ster in Memphis, gedurende 14 jaar. Ze specialiseerde zich in het soort kookkunsten waar Elvis dol op was, vooral de dingen die echt slecht voor je zijn.
Hoe erg? Een korte lijst van zijn favorieten omvat boter doordrenkte gegrilde banaan en pindakaas sandwiches, koekjes gebakken in boter en gevuld met worst, t-bone steaks, gegrild in boter, natuurlijk en gehaktballen verpakt in spek.

Mary Jenkins Langston over de Jam Donuts:
‘Sinds zijn overlijden in 1977, is de vermaarde liefde voor jam-donuts van Elvis Presley buiten proportie opgeblazen. Net zoals de gegrilde boterham met pindakaas en banaan, zegt Mary Jenkins Langston, een van Elvis ‘koks van 1963 tot 1977.

food2

Hoewel er meer dan 240 boeken zijn geschreven over haar voormalige werkgever (inclusief haar eigen, Elvis Memories Beyond Graceland Gates), is ze erop uit
om het record recht te zetten.
‘Ik heb hem nog nooit een jam-donut zien eten’, beweert Mary. ‘Maar weet je, hij was best wel een zoetekauw, net als elke plattelandsjongen.’ Naast zijn favoriete taarten en pastei, wenste Elvis regelmatig porties van zelfgemaakte groentesoep, kikkererwten, boerenkool, geroomde aardappelen, rosbief, ham, hamburger steaks en ham steaks
(allemaal in hapklare stukjes gesneden).
Hij hield ook van ‘groot, landelijk ontbijt, zeg, een bord van ongeveer vier of vijf roereieren, een halve pond worst of misschien spek extra knapperig, maar niet verbrand, zoals sommigen al hebben gezegd, en, laten we eens kijken, ongeveer vijf of zes karnemelkkoekjes’, zegt Mary. ‘Ik denk dat dat zo was.’
Zijn er andere sappige weetjes? ‘Nou,’ zegt Mary bijna fluisterend, ‘Elvis hield helemaal niet van schaal- en schelpdieren. Hij zou het ons niet laten koken als hij in huis was. En hij gaf ook niet om eten met botten, zoals gebakken kip. Hij wou eten zonder bot.’ . . .
bron: A Kingly Kitchen – Southern Living.

Verhaal: The Fool’s Gold Loaf
Elvis vliegt met een paar maten naar Denver in het midden van de
nacht voor zijn favoriete broodje.
Elvis had beide mannen al enkele jaren eerder ontmoet tijdens zijn periode van extreme belangstelling voor wetshandhaving, dat resulteerde in zijn verrassende bezoek aan president Nixon, die Elvis een ‘speciale agent’ noemde. Vanavond, toen Elvis op zijn stoel zat voor de kabbelende waterval van de junglekamer, concentreerde de discussie zich op wetshandhaving in Colorado. Elvis werd echter aan iets anders herinnerd. Colorado was de thuisbasis van de absoluut heerlijke sandwich, de beste die Elvis ooit had gegeten:
het Fool’s Gold Loaf.
Elvis had de sandwich slechts één keer geproefd, toen hij na een concert werd uitgenodigd in een restaurant dat de Colorado Cold Mine Company heette in de buitenwijken van Denver in Glendale. Hij bestelde de specialiteit van het huis, dat Fool’s Gold heette vanwege de buitensporige prijs van $ 49,95. De eerste hap alleen was voldoende om een ​​blijvende indruk op Elvis te maken.
Nu, maanden later, werd Elvis herinnerd aan die boterhammen. Beide gasten uit Colorado waren erg benieuwd naar deze extravagante traktatie. Het beleid van Elvis bij het entertainen in Graceland was om zijn gasten alle wensen te verlenen.
Bij de Colorado Gold Mine Company was de scène waanzinnig. De oproep was om middernacht vanuit Memphis binnengekomen. De koks hadden minder dan twee uur om de ‘afhaal’-volgorde van hun leven voor te bereiden. De enorme bakplaat werd schoongeboend om de enorme hoeveelheden spek die nodig waren, op te rakelen. De broden werden snel uitgehold en vervolgens kort bruin. De andere ingrediënten waren altijd klaar.
Wonder boven wonder, het personeel voltooide de creatie op het nippertje. De restauranteur, zijn vrouw, en een ober rijden met hoge snelheid naar de luchthaven van Denver met tweeëntwintig broden. Zoals gevraagd, Perrier en een fles champagne, de sandwiches, samen met een kist met gebarsten ijs.
Het vliegtuig van Elvis landde om 1:40 uur op Stapleton Airport en taxiede naar een privé-hangar. De eigenaar van het restaurant bracht Elvis en zijn partij persoonlijk de bestelling op zilveren dienbladen. Twee uur lang in de nacht van Denver ging het feesten door.
Een heel brood wordt verwarmd en vervolgens uitgehold. De sandwich is royaal verspreid met pindakaas en een even dikke laag jam. Ten slotte moet mager spek gekookt worden, tenminste een pond gebakken tot knapperigheid, om de grote buik van het brood te vullen. Het massieve brood wordt dan neergeslagen terwijl het spek nog steeds heet is. De portie? Eén brood per persoon.

Kathy Westmoreland: Elvis was niet zwaarlijvig door overgewicht, zoals hij leek te zijn. Het was eigenlijk een opgeblazen gevoel als gevolg van vocht veroorzaakt door zijn ziekten, met name de aangeboren hartaandoeningen en de cortison die hij innam. Zijn benen waren dun en als je zijn armen pakte, zou er een inkeping achterblijven, wat bewees dat het veroorzaakt was door overtollige vloeistoffen. het is bewezen op foto’s. Er kon een foto van hem worden gemaakt waarin hij op een dag opgeblazen was, maar de volgende dag zou hij misschien heel slank zijn. De media gaven er de voorkeur aan om ons alleen maar opgeblazen foto’s van hem te laten zien.

Brenda Arlene Butler: Elvis groeide op met worst, maar hij ontwikkelde een voorliefde voor braadworst toen hij in 1958-1959 met het Amerikaanse leger in Duitsland was.
bron: ‘Are You Hungry Tonight?’

Larry Geller: Weet je? Elvis zei altijd:
‘Iedereen denkt dat ik gewoon dik ben. Ze begrijpen niet dat het vloeibaar (vocht) is,
mijn darmen functioneren niet goed en ik heb een spastische dikke darm.’

Brenda Arlene Butler: ‘Elvis hield van hamburgers, goedgemaakte hamburgers, vooral cheeseburgers. En de kaas die hij het lekkerst vond, was Amerikaanse kaas. Hij en de jongens gingen op alle uren uit eten voor hamburgers. In Memphis zou de expeditie meestal eindigen bij het Gridiron Restaurant aan de Amerikaanse Highway 51,
nu Elvis Presley Blvd’. bron: ‘Are You Hungry Vanavond?’

Larry Geller: ‘Hij at het ongezondste voedsel en brak alle voedingswetten.
Het was niet alsof Elvis in het duister tastte en de feiten niet kende.
Hij was zich ervan bewust, hij las verschillende voedingsboeken die ik hem in de loop van de jaren heb meegebracht, van veel vooraanstaande gezondheidsautoriteiten.
We hadden veel discussies over voeding en gezondheid.’

David Adler: Opgroeien Fried Squirrel was een typische maaltijd voor Elvis.
Bron: ‘The Life and Cuisine of Elvis Presley’

Brenda Arlene Butler: De smakelijke soep was een lunchtijd favoriet van Elvis.
Hij vond deze aardappelkaas-soep lekker, omdat hij zei dat hij een
‘stok naar smaak’-smaak had.
bron: ‘Are You Hungry Vanavond?’

– Brenda Arlene Butler: De King hield van jus die over aardappelpuree was gegoten.
bron: ‘Are You Hungry Tonight’

Gourmet Magazine: Dit is de beste pondcake die we ooit hebben geproefd.
Haar aansprekende aantrekkingskracht is deels te danken aan cakemeel en room
en deels aan het slaan van het beslag een extra 5 minuten.
Elvis’ favoriete Pound Cake.

Rockabilly Days-schrijver Larry Donn zag een documentaire over Elvis.
Hij kan zich de naam niet herinneren of wie de naam heeft gemaakt of zelfs maar op
welk kanaal hij stond. Hij herinnert zich wel dat Elvis van barbecuepizza hield.

Laatste maaltijd: Volgens The Great Food Almanac van Irene Chalmers was het laatste voedsel dat Elvis at, vier bolletjes ijs en zes chocoladekoekjes.