Index>

Juni 27 – Juni 29 1968

Burbank-CA – NBC TV Show’s ‘The ’68 Comeback Special’.68 681

Januari 12: NBC kondigt publiekelijk de aankomende kerst-tv-special van Elvis aan, waarvoor hij $ 250.000 zal krijgen. Een film als onderdeel van het pakket zal de zanger
$ 850.000 dollar opleveren.

Mei 14: Tijdens een besloten ontmoeting met NBC-hoofd Bob Finkel, verklaart Elvis dat hij graag de komende special wil gebruiken om zichzelf opnieuw te bewijzen aan zijn publiek door te zeggen: ‘Ik wil dat iedereen weet wat ik echt dit kan doen.’
Mei 17: Steve Binder is ingehuurd als regisseur voor de tv-special. Hij heeft de legendarische 1964 all-star rock-uitzending The T.A.M.I. Show, de wekelijkse rock-revue Hullabaloo op zijn naam staan. Ook de beruchte Petula Clark TV-special Petula uit 1968, waarin de witte Clark de arm van de zwarte Harry Belafonte aanraakte, dit tot de woede van Chrysler, de sponsor van de show.
Juni 6: Senator Robert Kennedy, de broer van JFK, is vermoord in Los Angeles. Elvis’ droefheid over deze dood en die van Martin Luther King beïnvloedt Steve Binder met het effect dat hij begint na te denken over het componeren van een ‘sociaal bewust’ lied voor Elvis om op zijn special te zingen.
Juni 11: NBC kostuumontwerper Bill Belew adviseert het witte ‘predikerspak’ en het zwarte leren pak dat Elvis in de special zal gaan dragen. Hij adviseert ook dat Elvis het beroemde gouden lame pak draagt, ontworpen door Nudie Cohen en te zien op de cover van het album. 50.000.000 Elvis Fans Can’t Be Wrong, maar Presley, zich bewust van het verlies van zijn Hollywood-beeld, is het alleen eens met de jas.
Juni 17: Elvis begint dans-, zang- en dialoog repetities voor de tv-special.
Juni 19: Nadat hij de hele week in de kleedkamers Elvis en zijn oude band heeft zien repeteren, besluit Steve Binder om een soortgelijke informele jam in het tv-programma in te voegen. In eerste instantie besluit hij de repetities van de kleedkamer zelf te filmen, dan denkt hij erover na en besluit ze voor een publiek te houden, op hetzelfde podium dat Presley zal gebruiken voor zijn meer traditionele ‘stand-up show’.
Juni 20: Bij Western Recorders in Hollywood registreert Elvis de nummers Nothingville, Let Yourself Go, Guitar Man en Big Boss Man. Hij zal deze en de opnames van de volgende paar dagen gebruiken als gids voor zijn live-optreden in de tv-special.
Juni 21: Vandaag bij Western Recorders neemt Elvis de volgende songs op: It Hurts Me, Little Egypt, Trouble, Sometimes I Feel Like A Motherless Child, and Where Could I Go But To The Lord?.
Juni 21: Binder vraagt muzikaal directeur Bones Howe om dat ‘sociaal bewuste lied’ te schrijven voor Elvis’ grote sluitnummer, dat als standaard was gebruikt: I’ll Be Home For Christmas. Howe schrijft het vervangende nummer, If I Can Dream, die middag, na het een aantal keren te hebben gehoord, stemt Elvis ermee in dit lied in de show te stoppen.
Juni 22: Elvis neemt de volgende songs op: Up Above My Head, I Found That Light, Saved, en the Trouble/Guitar Man medley waarmee hij de special zal openen.
Juni 23: Elvis neemt de laatste twee songs op voor de special, If I Can Dream en Memories.

elvis68-5 elvis68comeback-9
Juni 27:
Om 18.00 uur legt Elvis en zijn band de informele jamsessie op het middelste podium vast bij NBC’s Studio 4, een voorstelling die velen als zijn beste van alle tijden beschouwt. Elvis zelf is uiterst nerveus om voor het eerst in zeven jaar live te spelen, en door Binder wordt verteld dat als hij eenmaal is, hij gewoon kan opstaan ​​en weggaan als hij het niet kan aankan. De sessie laat zien dat hij, eenmaal op het podium, prima doet.
Twee shows, een middag en een avond, worden uitgevoerd.
De songs die worden uitgevoerd tijdens de ‘Sitdown Show’ zijn: That’s All Right, Mama, Heartbreak Hotel, Love Me, Baby What You Want Me To Do, Blue Suede Shoes, Lawdy Miss Clawdy, Are You Lonesome Tonight? When My Blue Moon Turns To Gold Again, Santa Claus Is Back In Town, Blue Christmas, Tiger Man, Trying To Get To You, One Night en Memories.

Juni 28: Elvis maakt een opname met het gedeelte Gospel Medley in de show en een controversiële bordeel-scène die nooit werd uitgezonden: NBC had geen bezwaren, maar de sponsor, Singer Sewing Machines, wilde de kijkers niet van streek maken.
Juni 29: Elvis speelt de intro van de show en doet de twee stand-up-shows, deze keer voor een vol huis. De songs die worden uitgevoerd zijn: Heartbreak Hotel, Hound Dog, One Night, All Shook Up, Can not Help Falling In Love, Jailhouse Rock, Do not Be Cruel, Blue Suede Shoes, Love Me Tender, het intro Trouble/Guitar Man en een eerste passage bij If I Can Dream.
Juni 30: De finale van de TV show, If I Can Dream, is perfect gezongen en opgenomen door Elvis Presley in vijf keer.
Augustus 20: Nu de tv-special helemaal klaar is, is de Kolonel woedend en in een memo van twee pagina’s laat hij weten aan de producenten zijn aantal grieven, met name een volledig gebrek aan kerstliedjes. Als er tenminste één kerstlied niet in voorkomt, dreigt Parker, zal het netwerk gedwongen worden om een volledige kerstspecial met Elvis te doen om zijn contract te honoreren. Het geschil wordt eenvoudig genoeg opgelost wanneer een versie van Blue Christmas uit de sit-down-show opnieuw wordt bewerkt.
December 3: De tv-special, waarvan de officiële titel simpelweg Singer Presents Elvis is, debuteert op NBC om 21.00 uur en is een gigantische commerciële show, waarbij door 42 procent van het kijkpubliek van het land wordt bekeken en Elvis’ Comeback’ is een feit.
December 10: Vers van het succes van de special, onderhandelt Kolonel Tom Parker een prestatiedeal met het William Morris Agency: Acht shows per week in Las Vegas voor een maand. Prijs: een half miljoen dollar.

hqdefault

Originele Uitzending: Elvis ’68 Comeback Special

Opening: Trouble/Guitar Man (medley)
Sitdown show:
Lawdy Miss Clawdy
Baby, What You Want Me To Do
Standup show:
Heartbreak Hotel/Hound Dog/All Shook Up (medley)
Can’t Help Falling In Love
Jailhouse Rock
Love Me Tender
Are You Lonesome To-night?
Gospel nummer:
Sometimes I Feel Like a Motherless Child/Where Could I Go But To The Lord?/Up Above My Head/Saved” (medley)
Sitdown show:
Baby, What You Want Me To Do
Blue Christmas
One Night
Optreden:
Memories
Guitar Man nummer:
Nothingville/Guitar Man/Let Yourself Go/Big Boss Man/It Hurts Me/Little Egypt/Trouble/Guitar Man (medley)
Sluiting:
If I Can Dream

elvis-memphis-with-love

Sitdown show #1 (18.00 uur): Elvis ’68 Comeback Special

That’s All Right
Heartbreak Hotel
Love Me
Baby, What You Want Me To Do
Blue Suede Shoes
Baby, What You Want Me To Do
Lawdy Miss Clawdy
Are You Lonesome To-night?
When My Blue Moon Turns To Gold Again
Blue Christmas
Trying To Get To You
One Night
Baby, What You Want Me To Do
One Night

Sitdown show #2 (20.00 uur): Elvis ’68 Comeback Special

Heartbreak Hotel
Baby, What You Want Me To Do
That’s All Right
Are You Lonesome To-night?
Baby, What You Want Me To Do
Blue Suede Shoes
One Night
Love Me
Trying To Get To You
Lawdy Miss Clawdy
Santa Claus Is Back In Town
Blue Christmas
Tiger Man
When My Blue Moon Turns To Gold Again

Officiele Singles: Elvis ’68 Comeback Special

November 5, 1968: If I Can Dream – Edge Of Reality” (RCA Victor 47-9670)
February 25, 1969: Memories – Charro” (RCA Victor 47-9731)

Officiele Opname Album: Elvis ’68 Comeback Special

November 22, 1968:

Elvis NBC TV Special (RCA LPM 4088):
Kant 1:
Trouble / Guitar Man
Lawdy Miss Clawdy
Baby What You Want Me To Do
Dialogue
Medley: Heartbreak Hotel/Hound Dog/All Shook Up/Can’t Help Falling In Love/Jailhouse Rock/Love Me Tender
Kant 2:
Medley: Where Could I Go But To The Lord?/Up Above My Head/Saved”
Dialogue
Blue Christmas
One Night
Memories
Nothingville
Dialogue
Medley: Big Boss Man/Guitar Man/Little Egypt/Trouble/Guitar Man
If I Can Dream

Index>